Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Basisworp  
Terug naar: speerwerpen

Onderdeel: Speerwerpen
Leeftijdscategorieën: D-junioren
Benodigde materialen: Speren (D-jun: 400 gram), pilonnen

(mogelijke) doelstellingen:

Leren werpen van de speer
Werpen in een boogje, met veerkracht


Organisatie:
Zet op veilige afstand van elkaar pilonnen neer, hier gaan de kinderen klaarstaan.

Stofomschrijving:
Bij iedere pilon staat één kind met een speer. De kinderen houden de speer op de juiste manier vast, duim en wijsvinger boven het handvat, de andere vingers om het handvat. De kinderen doen één pas naar achteren en staan met het gezicht naar voren klaar, voeten tegen elkaar. Ze houden het handvat naast het oor, de punt van de speer schuin omhoog. De ellenboog wijst spits naar voren. Op signaal van de trainer stappen de kinderen uit (als speer in rechter hand, dan met links uitstappen) en werpen de speer in een mooi boogje weg. Laat ze eventueel de speer nawijzen. Op signaal haalt iedereen de speer rustig op (niet rennen).

Technisch aandachtspunt: Bij het uitstappen blijft de rug en de schouders in eerste instantie iets achter. Hierna komen deze veerkrachtig naar voren, waarna de speer wordt geworpen. Door deze veer-beweging maakt de speer een boogje en komt verder.

Variatie mogelijkheden:
Je kan iedereen tegelijk laten werpen, of de kinderen om de beurt langsgaan. In het laatste geval kan je veel aanwijzingen geven, maar is de wachttijd een stuk langer.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek