Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Warming up  
Terug naar: speerwerpen

Onderdeel: Speerwerpen
Leeftijdscategorieën: D-junioren
Benodigde materialen: Speren (D-jun: 400 gram), pilonnen

(mogelijke) doelstellingen:

Oefeningen ter opwarming


Stofomschrijving:
Hieronder enkele oefeningen als warming up voor speerwerpen. Het is verstandig om op zoek te gaan naar iemand die een voorbeeld kan geven.

Zorg voor voldoende ruimte tussen de kinderen, vooral bij de oefeningen met speer.

met speer:
- Houd de speer met gestrekt armen horizontaal boven het hoofd, de speer breed vastpakken. Buig vanuit de heup naar links, rechts, voren en achteren. Hierbij bewegen de armen en schouders niet (ten opzichte van elkaar).

- Speer breed vastpakken, eerst horizontaal voor de borst. Dan met beide handen over het hoofd, de speer is nu achter de rug. Dan weer terug voor de borst enz. De speer blijft gedurende de hele oefeningen horizontaal.

- Houd de speer horizontaal ter hoogte van de schouders. Eerst met rechts de speer over het hoofd doen, dan met links weer terug over het hoofd enz. De speer draait als ware rondjes om het hoofd.

- Zet de speer rechtop in de grond, ga met de rug naar de speer staan. Steek één arm gestrekt naar achteren uit en houd de speer op schouderhoogte vast. Hierbij is de duim onder. Eventueel iets hoger vasthouden tot je lichte druk op de spieren voelt.

zonder speer:
- Ga in een lichte spreidstand staan. Eerst beide armen, vanuit de heup, naar rechts draaien en twee seconde de armen op schouderhoogte vasthouden. De hakken mogen niet van de grond komen. Daarna beide armen naar links draaien, enz.

- Molenwieken: ga met gespreide benen staan, armen gestrekt opzij. Buig licht voorover. Tik met je rechter hand de linker teen, draai vanuit de heup, de armen blijven gestrekt. Hierna met je linker hand de rechter teen tikken enz. Kijk tijdens de oefeningen de bovenste arm na (richting de lucht).

- Armen vanuit de schouder losdraaien, naar voren en naar achteren.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek