Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Fietsband springen  
Terug naar: verspringen

Onderdeel: Verspringen
Leeftijdscategorieën: Alle
Benodigde materialen: Ongeveer 8 fietsbanden of hoepels

(mogelijke) doelstellingen:

Uitdaging om zo ver mogelijk te springen
Geschikt voor kinderen van verschillend niveau's


Organisatie:
Leg op het gras, op toenemende afstand van een lijn (of bijvoorbeeld de verspring-aanloopbaan), naast elkaar een aantal fietsbanden neer. De eerste fietsband ligt op korte afstand van de afzetlijn. De laatste fietsband ligt, ook voor de beste van de groep, op uitdagende afstand van de lijn (zie ook illustratie).

Stofomschrijving:
De kinderen springen omstebeurt van achter de afzetlijn naar de fietsband. Ze zetten met één been af en mogen één pas als aanloop gebruiken. Ze landen met twee voeten in de fietsband. Als het lukt om in de fietsband te landen, mogen ze naar de volgende fietsband (die iets verder langs afzetlijn ligt). Als het niet lukt om de fietsband te bereiken wordt er nogmaals geprobeerd om naar de fietsband te springen. Na twee pogingen valt het kind af.
Omdat de afstand van de afzetlijn tot de fietsbanden steeds groter wordt, is de oefening uiteindelijk voor iedereen een uitdaging.

Om ver te springen, kunnen de kinderen letten op een goede knie-inzet en op het goed meezwaaien van de armen. Je kan dit als tip aan de kinderen geven.

illustratie:

Variatie mogelijkheden:
Een idee ingezonden door een bezoeker van de website: laat kinderen die twee keer misspringen een band teruggaan, of laat ze weer bij de eerste band beginnen. Zo is iedereen even lang aan het oefenen.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek