Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Baltikkertje  
Terug naar: sprint of bal

Onderdeel: Balwerpen, Speerwerpen
Leeftijdscategorieën: A-pupillen, D-junioren
Benodigde materialen: 4 pilonnen, 1 zachte bal

(mogelijke) doelstellingen:

Leren samenwerken in een twee- of drietal
Leuk spel


Organisatie:
Zet een klein veld uit van ongeveer 6 bij 6 meter, afhankelijk van de grote van het groepje. Het spel is geschikt voor groepjes van ongeveer 5 t/m 10 kinderen.

Stofomschrijving:
Kies twee of drie tikkers. Deze tikkers proberen met de bal zoveel mogelijk kinderen af te tikken. Ze moeten kinderen echt aftikken en niet afgooien. Als de bal tijdens het tikken wordt losgelaten, telt het niet. Bovendien mogen de tikkers niet met de bal lopen, een tikker mag alleen lopen als deze de bal niet heeft. Daarom is het voor de tikkers nodig om veel over te gooien. Als een tikker een kind met behulp van de bal aftikt, krijgen de tikkers een punt, het kind blijft gewoon meedoen. De tikkers proberen, in bijvoorbeeld twee minuten, zoveel mogelijk punten te verzamelen. Kies daarna nieuwe tikkers.
Aan het begin zullen de kinderen dit spel waarschijnlijk lastig vinden. Na een paar keer spelen zal de samenwerking al beter worden.

Variatie mogelijkheden:
Als het voor de tikkers te moeilijk is, kan het veld wat kleiner worden gemaakt. Let op dat als een kind noodgedwongen (omdat deze door de tikkers wordt ingesloten) het veld verlaat, de tikkers ook een punt krijgen.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek