Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Teambal  
Terug naar: balwerpen

Onderdeel: Balwerpen
Leeftijdscategorieën: Alle
Benodigde materialen: pilonnen, 2 verschillende ballen (bijv. andere kleur), lintjes

(mogelijke) doelstellingen:

Samenwerken in een team
Leuk spel voor verschillende leeftijden


Organisatie:
Zet met pilonnen een veld van ongeveer 12 bij 12 meter uit.

Stofomschrijving:
Vorm twee teams, geef één team lintjes. Elk team heeft zijn eigen bal (duidelijk onderscheid tussen de ballen, bijvoorbeeld door middel van kleur). Als een kind van team 1 door de bal van team 2 geraakt wordt, is hij/zij af en gaat aan de zijkant zitten. Het maakt niet uit hoe het kind geraakt wordt: afgooien, via de grond, er tegen aan lopen, elke vorm van aanraking met de bal is af. Er mag niet met de eigen bal in de hand worden gelopen, dus de kinderen moeten de bal overgooien. De teams proberen alle kinderen van het andere team af te gooien.

Kinderen die af zijn kunnen op één van volgende manieren vrij komen:
Binnen: Elk team heeft een eigen basket, als het team de eigen bal in de eigen basket gooit is iedereen van dat team weer vrij.
Buiten: Als van team 2 iemand af is, mag één speler van team 1 weer het veld in. Als van team 1 iemand af is, mag één speler van team 2 weer het veld in.

Variatie mogelijkheden:
Laat de speciale regels eventueel weg, kinderen die af zijn, blijven af.
Je kan de oefenvorm rustig opbouwen door eerst één team een bal te geven. Aanraking met de bal van het andere team is af. Geef daarna alleen het andere team een bal en vervolgens beide teams.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek