Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Trefbal (en varianten)  
Terug naar: balwerpen

Onderdeel: Balwerpen
Leeftijdscategorieën: Alle
Benodigde materialen: een zachte bal, pilonnen

(mogelijke) doelstellingen:

Teamspel, samenwerken
(Onbewust) bezig zijn met balwerpen


Organisatie:
Zet een rechthoekig veld uit met halverwege twee pilonnen die de middenlijn aangeven.

Stofomschrijving:
We bespreken vier verschillende trefbal vormen:

Basis trefbal
Vorm twee teams die ieder op hun eigen helft gaan staan. De kinderen van het ene team proberen de kinderen van het andere team af te gooien. Er mag niet met de bal worden gelopen, bij vangbal is de gooier af. Als een kind wordt afgegooid, gaat deze aan de zijkant van het veld staan. Als er bijvoorbeeld 3 kinderen af zijn, mag de eerste weer het veld in.

Trefbal met zij- en achterveld
Dit is de meest bekende vorm van trefbal. Het is een variant op 'basis trefbal'.
Als een kind is afgegooid, gaat deze langs de achter- of zijlijn van de tegenstander staan. Vanaf hier probeert het kind om een tegenstanders af te gooien. Als dat lukt, mag het kind terug naar de eigen speelhelft. Kinderen langs de lijn mogen het veld van de tegenstander niet betreden en alleen ballen pakken die buiten het veld komen. Het spel gaat door totdat alle kinderen van één partij af zijn (en dus allemaal langs het veld van de tegenstander staan).

Amerikaans trefbal

Zet op beide speelhelften een aantal (bijvoorbeeld 4) kegels of omgekeerde pilonnen neer. De regels zijn verder hetzelfde als bij "Trefbal met achterveld". Echter een team kan ook winnen door alle pilonnen op de helft van de tegenstander omver te gooien. Als een pilon eenmaal is omgegooid, mag die niet meer overeind.

Trefbal in een kring
We gaan uit van 15 spelers. Vorm drie groepen. Groep A, B en C. De kinderen van groep B en C vormen een redelijk grote kring, de kinderen van groep A gaan in het midden van de kring staan. De kinderen van groep B en C proberen alle kinderen van groep A af te werpen. Kinderen in het midden van de kring mogen wel/niet (eigen keuze) met de handen afweren. Als alle kinderen van groep A af zijn, gaat groep B in het midden van de kring staan en daarna groep C. Je kan bijhouden welke groep het 't langs in de kring volhoudt.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek