Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Ballenrace estafette  
Terug naar: estafette

Onderdeel: Estafette
Leeftijdscategorieën: A-pupillen en D-junioren
Benodigde materialen: 5 pilonnen, 6 werpballen, 2 hoepels, eventueel hindernissen

(mogelijke) doelstellingen:

Leuk teamspel, elkaar aanmoedigen
Oefenen van korte sprintjes


Organisatie:
Zet voor beide teams een pilon als start en een pilon op ongeveer 18 meter als keerpunt neer. Zet op ongeveer 5 meter voor de start nog pilon neer, met daarbij voor ieder team een hoepel. Leg in beide hoepels drie werpballen (zie plaatje onderaan).

Stofomschrijving:
Vorm twee teams, de teams gaan achter hun startpilon staan. Het doel van het spel is om de werpballen uit de eigen hoepel naar de hoepel van de tegenstander te brengen.
Op het startteken rennen de eerste kinderen naar hun eigen hoepel en pakken hier een werpbal uit. Via het keerpunt rennen ze naar de hoepel van de tegenstander, daar leggen ze de bal in. Dan rennen ze terug naar hun team en tikken de volgende loper aan. De volgende kinderen doen hetzelfde: Ze pakken een bal uit de eigen hoepel, leggen de route af, en leggen de bal terug in de hoepel van de tegenstander.
Op het moment dat er geen bal meer in de eigen hoepel ligt, heeft dat team gewonnen. Het onzorgvuldig terugleggen van de bal (rolt uit hoepel) door de tegenstander, kan tot winst leiden.

Afbeelding (route voor één team):

Variatie mogelijkheden:
Zet onderweg enkele hindernissen neer. Bijvoorbeeld enkele hordes of een springtouw waarbij 3 keer gesprongen moet worden. Er ontstaan dan sneller verschillen tussen de teams.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek