Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Eenvoudige estafette's  
Terug naar: estafette

Onderdeel: Estafette
Leeftijdscategorieën: Pupillen
Benodigde materialen: Enkele pilonnen, estafettestokje

(mogelijke) doelstellingen:

Kennismaken met estafette
Samenwerken in een groepje


Stofomschrijving:

Basis estafette
Vorm enkele teams. Zet per team twee pilonnen op enige afstand van elkaar. Ieder team gaat achter hun pilon klaar staan. Op startsignaal rent het eerste kind om de pilon aan de overkant. Vervolgens rent het kind terug naar de startpilon waar deze de tweede loper van het team aantikt (handjeklap). Dit gaat door totdat iedereen van het team een keer heeft gerend. Welk team is als eerst klaar? Er kan een stokje worden doorgegeven.

In de zaal kan je voor ieder team een bank in de lengte neerzetten. Ieder team gaat op zijn bank zitten. Leg naast de bank een matje neer, hier gaat het startende kind op staan en hier vindt de wissel op plaats. Een team is klaar als iedereen heeft gerend en iedereen weer op de bank zit.

Pendel estafette
Vorm enkele teams. Zet per team twee pilonnen op enige afstand van elkaar. De teams splitsen zich in tweeën, bij beide pilonnen gaat één helft staan. Op startteken rent het eerste kind naar de overkant en tikt daar het volgende kind aan. Deze rent terug en tikt het volgende kind aan enz.. Dit gaat door totdat alle kinderen weer terug zijn op de plek waar ze begonnen. Je kan de eerste lopers een estafette stokje geven.

illustratie pendel estafette :

Sliert estafette
Zet per team twee pilonnen op enige afstand van elkaar. Eerst rent er één kind om de pilon en weer terug. Hier haalt deze het tweede kind op, ze pakken elkaars hand vast of haken elkaars armen in elkaar. Ze rennen gezamenlijk om de pilon en terug. Vervolgens halen ze het derde kind op en rennen met z'n drieën enz... Dit gaat door totdat de hele groep als sliert om de pilon en terug heeft gerend. Welk team is als eerst klaar?

Strik estafette
Strik bij de eerste lopers van de teams een lintje om één van de armen. Op startteken rennen de eerste kinderen met het lintje om het keerpunt en terug. Als ze terug zijn maken ze het lintje los en strikken het om de arm van het tweede kind. Pas als de strik vast zit mag het kind vertrekken. Deze rent ook om het keerpunt en strikt vervolgens het lintje om de arm van de derde loper enz. Welk team is als eerst klaar?jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek