Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Overpakken oefenen  
Terug naar: estafette

Onderdeel: Estafette
Leeftijdscategorieën: Alle
Benodigde materialen: pilonnen, estafettestokjes

(mogelijke) doelstellingen:

Overpakken stokje oefenen
Bovenhandse wisseltechniek


Organisatie:
Zet enkele rijtjes van vier pilonnen uit. Een startpilon, twee wisselpunten en een eindpilon (zie ook afbeelding).

Stofomschrijving:
Verdeel de kinderen in enkele rijtjes. Bij beide wisselpunten gaat een kind klaarstaan. De voorste van het rijtje krijgt een estafette stokje. Op signaal rent de voorste naar het eerste wisselpunt en geeft het stokje aan het volgende kind door. Dit kind rent naar het tweede wisselpunt en geeft ook het stokje door. Het laatste kind rent tot de eindpilon. Daarna loopt deze rustig terug naar de start en geeft het stokje aan de voorste. Deze wacht weer op het startsignaal.
Er wordt gewisseld met de bovenhandse wisseltechniek. De kinderen bij de wisselpunten houden hun rechter arm stil naar achteren met de handpalm omhoog. Het stokje wordt bij de wissel met de linkerhand in de rechterhand gelegd. Het kind bij het eerste wisselpunt wisselt het stokje daarom tijdens het rennen van hand.

Afbeelding, twee groepjes:


Variatie mogelijkheden:
Maak er een wedstrijdje van. Na de tweede wissel rent het kind om de pilon en terug naar de start. Hier geeft die het stokje door aan de voorste die gelijk vertrekt. Welk groepje rent als eerst bijvoorbeeld zes keer rond? Of bij wie staat als eerst iedereen terug op z'n plek?jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek