Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Wisselvak oefenen  
Terug naar: estafette

Onderdeel: Estafette
Leeftijdscategorieën: A-pupillen, D-junioren
Benodigde materialen: pilonnen, hoedjes, estafettestokje

(mogelijke) doelstellingen:

Wisselvak aanleren
Overpakken stokje oefenen


Organisatie:
Zet met pilonnen een rondje uit. Leg aan beide zijkanten langs het rondje twee hoedjes op ongeveer 8 meter van elkaar (zie ook afbeelding). Dit zijn de wisselvakken.

Stofomschrijving:
De kinderen staan aan de binnenkant van het rondje. Twee kinderen staan bij het wisselvak aan de overkant. Geef één kind het stokje. Dit kind rent met stokje een half rondje en geeft het stokje door aan de volgende. Dit vertrekkende kind mag kort voor de wissel alvast gaan rennen. Het stokje wordt zo rennend doorgegeven. De wissel moet plaatsvinden in het wisselvak. Na de wissel rent het vertrekkende kind ook een half rondje en geeft het stokje door, enz.
De kinderen gebruiken de bovenhandse wisseltechniek, links aangeven, rechts aanpakken. Let op dat de vertrekkende loper, tijdens het rennen in het wisselvak, zijn hand stil naar achteren houdt. Het is niet erg als de kinderen nog achterom kijken.

Afbeelding:

Variatie mogelijkheden:
Maak er een wedstrijdje van. Vorm twee teams, beide teams krijgen een stokje en van beide teams gaat één kind bij het wisselvak aan de overkant staan. De teams rennen tegelijkertijd om het rondje. Bij welk team is als eerst iedereen terug op z'n beginplek?jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek