Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Het verkeersplein  
Terug naar: hoogspringen

Onderdeel: Hoogspringen
Leeftijdscategorieën: Mini-, C- en B-pupillen (en jonge A-pupillen)
Benodigde materialen: pilonnen

(mogelijke) doelstellingen:

Met snelheid rennen in een bocht
Leuk spel, variatie


Organisatie:
Zet een cirkel uit met behulp van bijvoorbeeld pilonnen. Zet aan vier kanten op ongeveer 5 meter buiten de cirkel een pilon.

Stofomschrijving:
Vorm vier groepjes, ieder groepje gaat bij één van de pilonnen buiten de cirkel staan. Als de trainer het signaal geeft mogen de eerste kinderen van ieder groepje een rondje om het verkeersplein (de cirkel) rennen. De kinderen naderen het verkeersplein rustig, maar op het verkeersplein gaan ze snel rennen. Als ze na een rondje het verkeersplein verlaten, gaan ze weer rustig rennen. Op signaal mag ook het tweede kind van ieder groepje rennen enzovoort. Deze oefenvorm kan ook als een estafette worden gedaan.

Een variant met voertuigen: Ieder groepje bedenkt voor zichzelf een voertuig en geeft dit door aan de trainer. De trainer roept een voertuig (bijvoorbeeld "sneltrein") en een getal voor het aantal rondjes. Alle kinderen van het groepje met dat voertuig rennen het genoemde aantal rondjes om de rotonde en keren daarna terug naar de pilon. Tijdens het rennen mogen ze hun voertuig nadoen (bijv. het geluid).

Illustratie (De looproute van één groepje is getekend)
Variatie mogelijkheden:
Op de plekken waar de kinderen het verkeersplein verlaten kunnen lage hindernissen worden geplaatst. Hier moeten de kinderen overheen springen als ze het verkeersplein verlaten.
Ook kan je de kinderen de opdracht geven om het verkeersplein bijvoorbeeld 3/4 te rennen, waardoor ze bij een andere pilon uitkomen.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek