Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Hindernisbaan  
Terug naar: hoog of ver

Onderdeel: Hoogspringen, Verspringen
Leeftijdscategorieën: Alle
Benodigde materialen: Pilonnen en verschillende hindernissen

(mogelijke) doelstellingen:

Oefenen van verschillende soorten sprongen
Leuke manier om (onbewust) veel te springen
Langere tijd rennen, conditie


Stofomschrijving:
Hieronder staan drie redelijk lange hindernisbanen met een beschrijving van de hindernissen. Dit is vooral bedoeld om ideeën voor hindernissen te geven.


Hindernisbaan 1:

1) Hang een koord op tussen de palen van de discuskooi. De kinderen werpen een bal over het koord. Daarna rennen ze zelf onder het koord en rollen de bal terug naar het volgende kind.
2) Bochtige route om pilonnen.
3) Van hoepel naar hoepel springen. Als naast twee hoepels een hoedje ligt: tussen die hoepels hinkelen, als naast een hoepel een pilon staat: twee voeten in de hoepel landen.
4) Door verspringbak springen, twee benen naast elkaar.
5) Over hordes springen.


Hindernisbaan 2:

1) Half rondje aanlopen + schotse sprong over horde (buitenste been afzetten in de hoepel). Deze hindernis wordt tijdens de hindernisbaan twee keer genomen, van twee verschillende kanten.
2) Vier banksprongen: Met twee handen op de bank en met twee voeten naast elkaar links/rechts over de bank springen.
3) Schotse sprongen over hordes.
4) Zijwaartse sprongen over hordes of koord. Makkelijke variant: met twee benen afzetten en landen. Moeilijke variant: met één been afzetten en op andere been landen, alleen het buitenste been komt op de grond. Andere been gaat wel over de hindernis, maar raakt de grond niet aan (wordt alleen bijgetrokken).
5) van fietsband naar fietsband springen.


Hindernisbaan 3:

1+5) Hoogspringen, landen op de hoogspringmat. Aanlopen om het rondje, met de schaarsprong of de flop over een redelijk laag koord springen. Deze hindernis komt 2x in de hindernisbaan voor (een keer links en een keer rechts aanlopen).
2) Van fietsband naar fietsband springen, één voet per fietsband.
3) Touwtje springen, 6x rond.
4+8) Over hordes springen
6) Omstebeurt rood / groen hoedje aantikken
7) Schouderbrug, bal 3x onder de rug door rollen.


Andere suggesties voor de hindernisbaan:
Je kan opmeten hoe lang de kinderen over de hindernisbaan doen. Niet iedereen kan nu achter elkaar doorgaan, omdat van iedereen de tijd moet worden bijgehouden. Meerdere stopwatches zijn handig. Wie heeft de snelste tijd?

Nog niet genoemde hindernissen:
- Plaats enkele hordes kort achter elkaar. De kinderen springen met twee benen naast elkaar over de hordes, of ze rennen er overheen met slechts één keer grondcontact tussen de hordes.
- Drie hordes, zie afbeelding hieronder. Met 2-voeten afzetten: naar links, naar voren en naar rechts over de hordes springen. Daarna bijvoorbeeld rondje rennen en opnieuw.

- Slootjespringen, gebruik touwtjes of latten om aan te geven wat de sloten zijn. De kinderen mogen niet in de sloten staan, maar springen er overheen.
- Verschillende oefenvormen op de site kunnen binnen een hindernisbaan worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan "middellijnspringen" of aan "schotse sprongen over hordes".
- Maak gebruik van "sport en spel" materialen, zoals skippyballen, zaklopen, .... Deze zijn geschikt voor een 'speciale' hindernisbaan, bijvoorbeeld kort voor de vakantie.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek