Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Schaarsprongen - flop  
Terug naar: hoogspringen

Onderdeel: Hoogspringen
Leeftijdscategorieën: Alle
Benodigde materialen: Hoogspringmat, 2 pilonnen

(mogelijke) doelstellingen:

Sprongtechniek oefenen
Basis leggen voor de flop


Stofomschrijving:
De volgende sprongtechnieken zijn nuttig voor het aanleren van hoogspringen.

Schaarsprong
De schaarsprong lijkt op de schotst sprong, het enige verschil is dat de kinderen op de rug of kont landen. De benen gaan, net zoals bij de schotste sprong, min of meer gestrekt over de lat. Het belangrijkste is dat de kinderen goed omhoog te springen.
Let op de inzet van de benen en op het actief gebruiken van de armen. Er wordt na aanlopen afgezet met het buitenste been (verst van de mat).

Landen op de rug
De kinderen landen op de rug met de benen omhoog. De benen en armen worden zo actief mogelijk omhoog gebracht, ze raken bij de landing de mat niet aan. Let hierbij ook op een goede inzet van de knie. Aanlopen kan in een bocht, maar hoeft niet. Afzetten, zoals gebruikelijk, met het buitenste been.

Draaien + holtrekken (fosburyflop)
De kinderen draaien tijdens de sprong een kwart en landen op de rug met de benen richting de voorkant van de mat. Let op dat ze pas in de lucht draaien, nog niet bij de afzet. De aanloop is in een bocht.
Let in de lucht op het inzetten van de rug, heupen en daarna benen. Het inzetten van de heupen wordt ook wel holtrekken genoemd. Om dit te kunnen oefenen moet er best hoog worden gesprongen, zodat de springer lang in de lucht is.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek