Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Medicinebal, tweetallen  
Terug naar: kogelstoten

Onderdeel: Kogelstoten
Leeftijdscategorieën: D-junioren (en A-pupillen)
Benodigde materialen: Medicineballen (1, 2 of 3 kg), matjes

(mogelijke) doelstellingen:

Oefeningen met medicinebal, leuk in combinatie met stoot oef. Samenwerken in een tweetallen


Organisatie:
Per tweetal een medicinebal. Voor de derde oefening is er per tweetal een matje nodig.

Stofomschrijving:

Oefening 1: Het tweetal gaat met de rug tegen elkaar staan. Ze geven de medicinebal over het hoofd aan elkaar door. Hierbij moeten de ruggen tegen elkaar aan blijven en de bal moet met 2 handen worden vastgehouden. Als de bal wordt aangepakt, moet deze eerst voor het lichaam worden gebracht voordat de bal weer over het hoofd wordt teruggegeven. Geef de opdracht om de bal bijvoorbeeld 10 keer over te pakken.

Oefening 2: Het tweetal gaat weer met de rug tegen elkaar staan. De medicinebal wordt op schouder hoogte zijwaarts aan elkaar doorgegeven. De bal maakt dus eigenlijk rondjes om het tweetal. Let er weer op dat de ruggen helemaal tegen elkaar blijven en de kinderen rechtop blijven staan.

Oef
ening 3: Gebruik voor deze oefening wat lichtere medicineballen (1 of 2 kg). Één kind van ieder tweetal gaat met de rug op een matje liggen, voeten in de lucht en knieën gebogen. Het andere kind heeft de medicinebal en gaat aan het voeteinde van het liggende kind staan. Het staande kind laat de bal (voorzichtig) aan de rechter kant van het liggende kind naar beneden vallen. Het liggende kind vangt de bal op voordat deze op de grond komt en stoot de bal terug. Er wordt eerst 5 keer rechts en dan 5 keer links gevangen. Daarna wisselen de rollen om (het andere kind gaat liggen). Dit is een best zware oefening, vooral te voelen aan de buikspieren.

Oefening 4: Gebruik ook bij deze oefening wat lichtere medicineballen. Eén kind gaat op ongeveer drie meter van een muur staan. De andere gaat daar vier meter achter staan. Het achsterste kind stoot de bal naar degene dichter bij de muur. Deze draait, stoot de bal tegen de muur, en vangt de bal op. Na opvangen terugdraiien en weer terugstoten naar de achterste. Dit bijvoorbeeld 10 keer doen, daarna wisselen.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek