Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Stoten met indraai  
Terug naar: kogelstoten

Onderdeel: Kogelstoten
Leeftijdscategorieën: A-pupillen, D-junioren
Benodigde materialen: Kogels, kogelstootbak

(mogelijke) doelstellingen:

Leren stoten van de kogel
Stoottechniek


Organisatie:
Leg de kogels op het gras naast de bak neer. Zorg dat de kinderen op een veilige plek staan, bijvoorbeeld achter de ring.

Stofomschrijving:
De kinderen staan in de ring in spreidstand klaar. De voorste teen (bij de balk) en de achterste hak staan in elkaars verlengde. Ze leggen de kogel in de nek en gaan ingedraaid klaarstaan, ze kijken dan naar de achterkant van de ring. Vanuit deze positie draaien ze uit, en stoten de kogel vanuit de nek weg.
Let op dat de kinderen de kogel met de vingerkootjes vastpakken en vooraan in de nek neerleggen. De elleboog is gespitst naar achteren. Bij het indraaien leunen de kinderen volledig op het achterste been en zakken door de achterste knie. De achterste voet wijst naar '10 uur' en ze kijken 'op hun horloge' van de andere hand. Bij het uitdraaien verplaatst het gewicht naar voren en draaien ze open. Ook maken ze zichzelf lang. De elleboog blijft hierbij gespitst en de kogel blijft in de nek liggen. Let op dat ze pas na de draai de kogel vanuit de nek wegduwen.

Variatie mogelijkheden:
Je kan deze techniek ook aan de achter- of zijkant van de bak oefenen, er kunnen dan meerdere kinderen tegelijk stoten.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek