Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Treintje versus treintje  
Terug naar: langere afstanden

Onderdeel: Langere Afstanden
Leeftijdscategorieën: A-pupillen, D-junioren
Benodigde materialen: pilonnen, hoedjes, (touwtjespring-)touwen, zachte ballen

(mogelijke) doelstellingen:

Bepaalde tijd in stevig tempo rennen
Samenwerken met je groepje


Organisatie:
Zet met pilonnen een rondje uit van ongeveer 60 meter. Zet ergens langs het rondje aan zowel de binnen als buitenzijde met hoedjes twee lijnen uit. Plaats na de hoedjes een "straf-"pilon op enige afstand van het rondje.

Stofomschrijving:
Maak groepjes van ongeveer drie kinderen. Één of twee groepje(s) staan bij de hoedjes en krijgen zachte ballen. Ieder ander groepje krijgt een touw die het hele groepje vastpakt, dit zijn de treintjes. De treintjes rennen om de ronde en tussen de hoedjes door. Bij het passeren van de hoedjes, werpen de kinderen achter de hoedjes op het treintje. Als een kind van een treintje is geraakt, rent het hele treintje om de "straf-"pilon, voordat ze verder gaan met de ronde. Als ze niet geraakt worden, mogen ze gelijk aan hun volgende ronde beginnen.
Het doel is om zo veel mogelijk rondes te rennen. Geef een tijd op waarin ze dit doen. Je kan ook een bepaald aantal rondes opgeven. Als het spel klaar is, mag een ander groepje bij de hoedjes staan om met de ballen te werpen. Zorg dat de tijd tot wisselen niet al te lang is (max. twee à drie minuten).

Afbeelding:Variatie mogelijkheden:
Leg enkele hindernissen neer. Bijvoorbeeld een fietsband waar het treintje doorheen gaat (zonder het touw los te laten). Een hoge horde waar het treintje onder door gaat, of enkele lagere hordes om overheen te springen.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek