Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Hoepeldans  
Terug naar: sprinten

Onderdeel: Sprinten
Leeftijdscategorieën: Alle
Benodigde materialen: Hoepels, pilonnen

(mogelijke) doelstellingen:

Trainen van sprintjes
Leuk spel


Organisatie:
Zet met behulp van pilonnen een redelijk grote cirkel met een diameter van ongeveer 12 meter uit. Leg in de cirkel verspreid hoepels neer, zorg ervoor dat er één of twee hoepels minder zijn dan het aantal kinderen.

Stofomschrijving:
Het spel is een variant op 'stoelendansen'. Alle kinderen dribbelen om de cirkel, op (fluit)signaal zoeken de kinderen zo snel mogelijk een hoepel op. Het kind of de kinderen die geen vrije hoepel vinden, zijn af. Nadat er hoepels zijn weggehaald. gaan de overige kinderen verder. Laat de afvallers de andere kinderen aanmoedigen of geef ze een korte opdracht om ze actief te houden.
Het is ook mogelijk om steeds maar twee of drie afvallers te hebben. Als een kind af is, hoeft deze maar één ronde aan de kant te staan. Er zijn dan altijd evenveel kinderen in het spel.

Variatie mogelijkheden:
Zet op ongeveer 8 meter buiten de cirkel in drie of vier richtingen een pilon. De kinderen pakken na het signaal eerst een hoepel uit de cirkel, rennen met de hoepel naar een pilon, en doen de hoepel daar omheen. Er mogen maar een beperkt aantal hoepels per pilon. Kinderen die geen vrije pilon vinden, zijn af. Bij deze variant zijn evenveel hoepels als kinderen nodig.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek