Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Kom mee, Ga weg!  
Terug naar: sprinten

Onderdeel: Sprinten
Leeftijdscategorieën: Alle
Benodigde materialen: Pilonnen

(mogelijke) doelstellingen:

Trainen van sprintjes in spelvorm
Concentreren en snel reageren.


Organisatie:
Zet met pilonnen een cirkel (of vierkant) uit. Zorg dat er precies één pilon minder is dan het aantal kinderen.

Stofomschrijving:
Er is één "tikker", de andere kinderen gaan bij een pilon van de cirkel staan. De tikker rent rustig aan de buitenkant om de cirkel. De tikker mag tijdens het rennen een kind op de schouder tikken en "kom mee" of "ga weg" roepen. In het eerste geval rent het kind in dezelfde richting als de tikker, in het andere geval rent het kind in de tegengestelde richting. De tikker en het kind sprinten een heel rondje om de cirkel. Wie als eerst terug bij de pilon is, wint de race.

Het kind dat als laatst terug bij de pilon is, wordt de nieuwe tikker. Deze gaat weer rustig om de cirkel rennen. Als vaker hetzelfde kind de tikker is, kan je als trainer ingrijpen (een ander kind kiezen). Een andere mogelijkheid is dat het aangetikte kind altijd de nieuwe tikker wordt.

Variatie mogelijkheden:
In de plaats van éénlingen worden er vier groepjes gevormd. Deze groepjes verdelen zich over vier pilonnen. Er is weer één tikker, maar deze keer gaat het hele groepje "mee" of "weg" als de tikker dat aangeeft. De tikker moet hierbij tenminste één kind van het groepje aantikken. Het kind dat als laatst terug bij de pilon is, wordt de nieuwe tikker. Het voordeel van deze vorm is dat de kinderen vaker moeten rennen, zeker bij grotere groepen.jeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek