Hoofdpagina Oefenvormen     Links Over deze site Contact  

Oefenvorm: Op tijd lopen  
Terug naar: langere afstanden

Onderdeel: Langere Afstanden
Leeftijdscategorieën: D-junioren, (A-pupillen)
Benodigde materialen: Geen

(mogelijke) doelstellingen:

Gevoel voor tempo en snelheid testen
Lopen van middellange afstanden


Organisatie:
/

Stofomschrijving:
Vorm enkele groepjes met kinderen van ongeveer gelijk niveau. Je geeft ieder groepje een tijd mee waarin ze een rondje om de baan moeten rennen. De tijd moet uitdagend, maar voor iedereen van het groepje te doen zijn.
Op startsignaal rennen de groepjes een rondje om de baan. Het groepje moet bij elkaar blijven, het groepje finisht pas als iedereen over de finishlijn is. Ze proberen hun gegeven tijd zo goed mogelijk te benaderen, ze mogen hierbij niet gebruik maken van horloges of andere hulpmiddelen. Het beste is als ze in een gelijkmatig tempo rennen. Welk groepje zit het dichts bij zijn tijd? Vervolgens kan je ieder groepje een nieuwe (iets snellere) tijd meegeven, die ze opnieuw proberen te benaderen.
Het idee van de oefenvorm is dat de kinderen bewust bezig zijn met het tempo waarin ze rennen en hoeveel tijd het kost om een afstand af te leggen.

2de rondje 2x zo snel
Een andere oefenvorm gebaseerd op tijd. Je geeft de kinderen de opdracht om twee rondjes om de baan te rennen. Het 2de rondje moet hierbij 2x sneller worden gelopen dan het 1ste rondje. Het doel is om dit zo precies mogelijk te doen. Het idee is dat de kinderen zo een beter gevoel voor tempo krijgen bij het lopen.
Het is misschien nodig om voor het eerste rondje een limiet aan de tijd te stellen. Het is echter vaak al voldoende om alleen te eisen dat er gerend (en niet gewandeld) wordt. Ook dan zal het tempo tijdens het 2de rondje al behoorlijk hoog moeten liggen.

Variatie mogelijkheden:
Open voor suggestiesjeugdatleet.nl - oefenvormen atletiek